Založ si blog

Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený ju prežiť znovu.

Len pred pár dňami sme sa dozvedeli o smrti Alexeja Navalného, ktorý sa stal obeťou režimu v Rusku. Bojovník za demokraciu bol posledný odporca, ktorý stál Putinovi v ceste za neobmedzenou mocou. A je tu ešte jedno významné výročie, konkrétne 12 februára prebehlo 50 rokov od vyhostenia Alexandra Solženicyna z Ruska za jeho literárnu činnosť a najmä knihy Jeden deň v živote Ivana Denisoviča a Súostrovie Gulag. Tieto udalosti dávam do súvislosti a v tomto článku chcem poukázať na paralely medzi Ruskom dnes, a za čias komunizmu. Ukazuje sa, že sa Rusko znovu vrátilo do diktatúry, a objavujú sa správy o obnovení niektorých inštitútov typických pre Stalinovskú éru. Ide najmä o likvidáciou politických oponentov (viz Navalnyj),  obnovu trestaneckých kolónií, zlú hospodársku situáciu, stále užšiu spoluprácu s inými autokratickými režimami (Afrika, Severná Kórea), a stále drsnejšie potláčanie ľudských slobôd, najmä slobody prejavu, zhromažďovania a združovania sa. No za najhroznejšie zo všetkého považujem snahu o zničenie pamäti národa, za likvidáciu všetkých spomienok na to, čo sa odohralo v sovietskom Rusku.

Solženicyn strávil 8 rokov v Gulagu, od 1945 do 1953, za proti-sovietsku agitáciu a založenie zločineckej organizácie. Následne bol odoslaný do vyhnanstva na juhu Kazachstanu, kde takmer umrel na nediagnostikovanú rakovinu. Vo vyhnanstve strávil ďalšie 4 roky. Nasledujúce roky pracoval ako učiteľ, a po nociach písal svoje knihy. Potajomky, bez svedkov. Prvú knihu dokonca nechcel dať prečítať ani len svojim známym, pretože veril, že by ho niekto z nich mohol udať. Nakoniec sa ju podarilo roku 1962 publikovať s Chruščevovým súhlasom. S druhou knihou, Súostrovie Gulag, už takéto pochopenie u sovietskeho vedenia nenašiel. Miesto toho sa ho KGB pokúsilo zavraždiť, a neskôr v roku 1974 bol vyhostený y krajiny.[1]

V roku 1990 mu Sovietsky zväz obnovil občianstvo a dovolil mu vrátiť sa do Ruska. Z pre mňa nepochopiteľných dôvodov sa po rokoch utrpenia a otvorenej kritiky sovietskeho systému stal zástancom silnej republiky, na čele so silným prezidentom. Stal sa dokonca podporovateľom Putina, ktorý údajne zdieľal jeho kritické postoje voči Rusku 90tych rokov. Je zaujímavé, ako sa človek s tak širokým rozhľadom, a tak hlbokým pochopením nedostatkov predchádzajúceho režimu priklonil a aktívne podporoval vznik a vzostup novodobého diktátora – Vladimíra Putina. V konečnom dôsledku sa Putinov režim začína čoraz viac približovať stalinovskému Rusku, t.j. východiskovému bodu, ktorý Solženicyn nenávidel a ostro kritizoval.

Ukazuje sa to nielen upevňovaním moci a likvidáciou politických oponentov (viz Navalnyj),  ale aj snahou o obnovu trestaneckých kolónií, zlou hospodárskou situáciou v Rusku a zúfalými snahami o jej záchranu, stále užšou spoluprácou s inými autokratickými režimami (Afrika, Severná Kórea), a stále drsnejším potláčaním ľudských slobôd, najmä slobody prejavu, zhromažďovania a združovania sa. No za najhroznejšie zo všetkého považujem snahu o zničenie pamäti národa, za likvidáciu všetkých spomienok na to, čo sa odohralo v sovietskom Rusku.

Prvá kategória, t.j. likvidácia politických oponentov už nikoho neprekvapí. Tieto činnosti už dávno nie sú tajomstvom, keďže sa záhadné vypadnutia z okna a otravy vysokých funkcionárov spojených s Ruskom stávajú často aj mimo Ruska. Veľký rozmach takýchto popráv nastal v období pandémie a pokračuje plynule až do súčasnosti, keď začali z okien vypadávať aj bývalí vysokí manažéri ruských štátnych podnikov, prípadne boli otrávení čajom s Novičokom, zastrelili sa záhadným spôsobom, spolu s celou rodinou alebo padli z útesu. Nebudeme ich tu všetky menovať, ale odkazujem na stránku, ktorá zaznamenáva tieto prípady, a zachytila ich už takmer 50 [2].

Likvidácia oponentov úzko súvisí aj s obnovou niektorých inštitúcií, ktoré boli považované za bič stalinovského režimu, a to konkrétne SMERš a GULAGov. V posledných mesiacoch sa objavili správy, že Rusko obnovilo SMERš (z prekladu „smrť špiónom“)[3]. Ide o obávanú tajnú polícia a kontra-rozviedku pôsobiacu predtým v sovietskom Rusku. Pôsobenie tejto organizácie a jej metódy mali možnosť zaziť aj mnohí Slováci po druhej svetovej vojne. Jej metódy a postupy sú podrobne popísané v knihe Súostrovie GULAG. Príslušníci SMERšu boli dokonca zachytení nedávno neďaleko hraníc s Ukrajinou, v Ruskom meste Belgorod, kde raketa zničila Ruskú obytnú budovu [4]. Niektorí domáci obyvatelia si túto udalosť natočili a zverejňovali fotky a videá na sociálnych sieťach, ale neskôr sa ukázalo, že raketa nebola ukrajinská, ale ruská. Preto muselo SMERš zasiahnuť a „upratať“. Nevedno, čo sa stalo s ľuďmi, ktorí videá rozširovali, ale dá sa predpokladať, že paragraf proti-ruskej agitácie mohol byť proti nim uplatnený rovnako ako kedysi. Navyše, je pozoruhodné, že títo príslušníci sa objavili aj na anektovaných územiach na Ukrajine, po súhlase dosadeného predsedu Krymskej vlády Sergeya Aksyonova. Znovu-ustanovenie SMERšu a jej pôsobenie na územiach Ukrajiny anektovaných Ruskom potvrdil aj Andrey Gurulyov, člen Ruského parlamentu a bývalý vojenský vodca, priamo v ruskej televízii [5].

Druhou hrozivou správou, ktorá zatiaľ nie je potvrdená, je že Rusko uvažuje (alebo už rozhodlo) o znovuzavedení systému pracovných táborov podobných GULAGu [6]. Tento krok je logický. Putin sa potrebuje zbaviť svojich odporcov, ale aj akýchkoľvek bežných ľudí, ktorí sa vyjadria proti jeho systému. A prečo nezabiť dve muchy jednou ranou, a mať z trestancov (nepohodlných ľudí) osoh v podobe práce zadarmo v táboroch? Tým dokonca pomôže chátrajúcej Ruskej ekonomike. Navyše mu to dodá aj dalších potenciálnych vojakov na boj s Ukrajinov. Daľšie správy v Januári hovorili o tom, že Purin rozhodol o vypnutí kúrenia vo väzniciach v Rusku, kde teplota v Januári v niektorých oblastiach dosahovala -55 stupňov Celzia [7]. Týmto chcel prinútiť trestancov aby sa dobrovoľne prihlásili na front.

A pomôcť ekonomike predsa nemusí len pracovná sila trestancov, ale aj ich majetok. Preto poslanci ruskej Dumy navrhli opatrenia ako napríklad prepadnutie majetku všetkým tým, ktorí kritizujú ruskú vojenskú operáciu proti Ukrajine, alebo aj iné kroky vlády [8]. Takto môže ktorýkoľvek občan, za akékoľvek nepremyslené vyhlásenie okamžite prísť o celý majetok. O prešetrenie a zaistenie vykonania „spravodlivosti“ sa už postará SMERš. Toto opatrenie nie je nič iné ako cenzúra slobody prejavu, a nápadne sa podobá obmedzeniam prejavov názorov za čias ZSSR, ktoré neboli v súlade so štátom hlásanými názormi. A tie sa menili tak radikálne, že sa v tom bežný občan nestíhal orientovať.

Je nepochybné, že Rusko bude potrebovať ďaľšie zdroje financií. O hospodárskych problémoch súčasného Ruska svedčia správy, ktoré hovoria o výpadkoch dodávok energií a tepla aj vo veľkých mestách ako je Moskva. Napríklad v Moskve bude elektrina od Januára do konca Marca bežať v striedavom režime len každých 12 hodín [9]. Už tiež prebehlo zatýkanie vysokých manažérov teplární a vodární, kvôli týmto výpadkom energie [10]. Toto zatýkanie je nápadne podobné tomu, ktoré sa odohrávalo v Sovietskom zväze, keď sa kvôli nevyhovujúcemu stavu zastaralej sústavy potrubí zhoršovali dodávky vody, a odsúdili za to jediného človeka, ktorý sa s tým snažil niečo robiť [11]. Ďalej sa na sociálnych médiách objavili videá o nedostatku niektorých potravín v supermarketoch, ako napríklad kuracie mäso, vajíčka, mlieko, ako sa ľudia doslova bili o pár kusov kurčiat. Avšak tieto správy sa nedajú overiť, pretože Rusko si prísne stráži, aby sa žiadne dopady sankcí neukázali navonok.

Čo sa však úplne ustrážiť nedá, je skutočnosť, že Rusko začalo dodávať enormné množstvo dreva Číne [12]. Drevo je surovina, ktorej má Rusko takmer neobmedzené zdroje, a dokázalo z neho aj v minulosti obrovsky profitovať (aj vďaka bezplatnej práci trestancov v GULAGu). Taktiež sa nedá zakryť, že Rusko začiatkom roku 2023 predalo obrovské množstvo zlata zo štátnych zásob, ktoré bolo určené na financovanie potrieb obyvateľov, zrejme na financovanie chodu vojny [13]. Navyše začalo predávať dlhopisy obchodným spoločnostiam miesto plnenia svojich záväzkov v hotovosti [14]. Ďalej o neschopnosti financovať vojnu a o zbližovaní sa s inými diktatúrami svedčí aj preukázané nakupovanie rakiet od Severnej Kórey. [15] Tieto rakety už aj boli použité v boji proti Ukrajine. [16]

Zákazy zhromažďovania boli zachyené už na začiatku roku 2022, potom ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Na začiatku vojny sa ľudia snažili v niektorých mestách vyjadriť nesúhlas s týmto postupom. Z námestí ich ale vyháňali ťažkoodenci, často brutálnym spôsobom – použitím vodných diel, a podľa niektorých zdrojov aj strelných zbraní s ostrými nábojmi, ktorými po nich strielali [17]. Týchto odvážlivcov často odvážali do väzníc, niekedy po stovkách, alebo aj po tisícoch, a niekedy tam boli podrobení aj mučeniu[18]. Objavili sa videá, na ktorých zatýkali aj ľudí, ktorí sa len pokojne prechádzali na mieste, kde sa malo konať zhromaždenie, či demonštrácia. Alebo dokonca video, kde z prázdneho námestia odvážali muža, ktorý v ruke držal prázdny papier (nie transparent, ale prázdny list). [19] Každopádne, týmto drsným potláčaním všetkých zhromaždení sa Putinovi podarilo zlikvidovať akékoľvek občianske nepokoje ešte v zárodku. Napokon, ani po smrti Navajného nebola povolená žiadna demonštrácia ba ani len zhromaždenie. Opäť sa objavovali videá, ako ľudí, ktorí sa snažili zhlúčiť na námestiach policajti nasilu rozháňali, bili a prípadne zatvárali [20].

Dnes sú jediní, ktorí dokážu vyjadriť nespokojnosť so systémom a otvorene kritizujú vojnu len starčekovia a starenky, ktorí sa už nemajú čoho báť. Deje sa tak vo videách, kde sa nezávislý reportér pýta domácich Rusov v rôznych oblastiach na ich spokojnosť s režimom, s Putinom a na ich názor na vojnu.[21] Mladí a ľudia v strednom veku  už nemajú odvahu otvorene povedať čo si myslia, pretože vidia, že následky môžu byť fatálne. Preto sa z týchto reportáží javí, že 9 z 10 ľudí stále podporuje Putina aj vojnu. Realita ale môže byť diametrálne odlišná.

Jedna z najalarmujúcejších správ ktoré som zachytil je, že Putin sa rozhodol likvidovať sochy venované obetiam sovietskeho režimu, a nahradzuje ich sochami oslavujúcimi vojnu a agresiu. [22] Navyše, Putin sa rozhodol zrušiť a rozpusit neziskovú organizáciu Memorial International, ktorá zaznamenávala pamäti národa a zločiny sovietskeho režimu. [23]  Zrušenie Memoriálu znamená vymazanie pamäti národa. Proti tomuto bojoval aj ruský spisovateľ a disident Rubinstein. Nakoniec sa mu to zrejme stalo osudným. [24] Putin sa týmito krokmi snaží o to, aby ľudia zabudli na minulosť a stratili prehľad o tom čo sa dialo. A to sa presne stane. On bude môcť znovu páchať hrôzy, ktoré sa diali za čias stalinovského Ruska. Ako Rubinštein povedal, bez toho Memoriálu bude Rusko len národom o ničom nepremýšľajúcich ľudí. Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený ju prežiť znovu.

Posledná udalosť, ktorá ma presvedčila o tom, že je potrebné o týchto udalostiach písať a poskytnúť čitateľovi súvislosti bola smrť Alexeja Navalného v trestaneckej kolónií. Keďže Rusko sa takmer úplne izolovalo od západného sveta, je nemožné nestranne preskúmať podmienky v akých Navalnyj strávil posledný rok života. Domnievam sa, že sa zrejme nebudú výrazne líšiť od tých, v akých žil pred 80 rokmi Solženicyn v GULAGu. Tristo dní na samotke znamená nielen izoláciu, ktorá slúži na zlomenie ducha človeka, a má ho priviesť k šialenstvu, alebo sa vzdať a prestať bojovať o život. Znamená to tiež neustále vystavenie chladu, minimálny príjem jedla, a kruté zaobchádzanie. Nebudem špekulovať o tom, akým spôsobom bolo zaobchádzané s Navalnym, ale Ruská väzenská stráž má neobmedzenú studňu inšpirácie z kníh Solženicyna (kde popisuje brutálne spôsoby strážcov z GULAGU z obdobia medzi rokmi 1917 a 1953). Takže smrť Navalného nie je vôbec prekvapujúca, bolo to len otázkou času (a západ sa zase raz len nečinne prizeral). A takto sa Putin zbavil aj jedného z posledných vplyvných oponentov, a nič mu nebráni v tom, aby zdokonalil svoje vládnutie, aby absolutizoval svoju moc, a aby Rusko priviedol tam, kde ho potrebuje mať – do politického a sociálneho stavu spred 80timi rokmi, čiže k obnoveniu režimu podobnému stalinizmu.

Je dôležité, aby novinári a reportéri zaznamenávali akékoľvek informácie zachytené z Ruska. K tým sa dostáva len veľmi tažko, a preto sú cenné. No raz môžu znamenať záchranu pred niečím, čo by sme nikdy zažiť nechceli. Je potrebné učiť sa o histórií, a nedovoliť nikomu vymazávať, alebo meniť záznamy o tom, čo sa dialo. Jedine tak môže spoločnosť napredovať. Pre lepšie pochopenie a náhľad do toho ako to v sovietskom Rusku vyzeralo, a pravdepodobne kam to znovu smeruje odporúčam prečítať (aspoň) prvý diel knihy GULAG.

[1] Informácie prevzaté z Wikipedie https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Solzhenitsyn

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Suspicious_deaths_of_Russian_businesspeople_(2022%E2%80%932024)

[3] https://sita.sk/obnovili-rusi-sovietsku-kontrarozviedku-smers-zalozenu-stalinom-podla-britov-to-je-mozne/, https://www.thetimes.co.uk/article/smersh-stalin-counter-intelligence-unit-russian-007-wvx5jsgn3

[4] https://thefifthestate.com.au/columns/spinifex/record-shipments-of-russian-timber-arrive-via-china-to-ease-timber-squeeze/

[5] https://spotterup.com/the-return-of-smersh-russia-revives-stalins-notorious-spy-hunting-unit/

[6] https://hnonline.sk/svet/96127380-obnovme-gulag-navrhuje-rusky-poslanec-chce-zlikvidovat-paetinu-rusov

[7] https://www.mirror.co.uk/news/world-news/putin-turns-heating-55c-russian-31882627

[8] https://www.reuters.com/world/europe/russian-parliament-backs-confiscating-property-anyone-spreading-fake-news-about-2024-01-31/,  https://www.aljazeera.com/news/2024/1/20/russian-lawmakers-to-debate-seizing-property-of-those-who-discredit-arm

[9] https://www.express.co.uk/news/world/1855475/vladimir-putin-darkness-winter-russia-newshttps://www.thestockdork.com/putin-orders-rolling-blackouts-for-22-million-in-moscow-as-temps-drop-to-a-chilling-7f/

[10] https://www.reuters.com/world/europe/three-arrested-over-heating-outages-south-moscow-2024-01-09/

[11] Viď Solženicyn Súostrovie Gulag

[12] https://thefifthestate.com.au/columns/spinifex/record-shipments-of-russian-timber-arrive-via-china-to-ease-timber-squeeze/

[13] https://news.yahoo.com/russia-sold-gold-national-wealth-090859424.html

[14] https://www.reuters.com/markets/europe/russia-floats-idea-paying-foreign-companies-selling-assets-bonds-not-cash-2023-04-20/

[15] https://www.theguardian.com/world/2022/sep/06/russia-buying-millions-rockets-shells-north-korea-us-intelligence-ukraine

[16] https://edition.cnn.com/2024/01/05/europe/russia-north-korean-missiles-ukraine-asia-intl-hnk-ml/index.html

[17] https://www.dw.com/en/anti-mobilization-protest-in-russia-warning-shots-fired-in-dagestan/a-63233617

[18] https://www.hrw.org/news/2022/03/09/russia-brutal-arrests-and-torture-ill-treatment-anti-war-protesters

[19] https://www.youtube.com/watch?v=rZq4j14V7Cc

[20] https://news.sky.com/story/alexei-navalny-police-in-russia-crack-down-on-protests-as-human-rights-group-claims-at-least-100-arrested-13073537

[21] https://www.youtube.com/watch?v=2EzFWH-bAWs&ab_channel=PlaygroundAutobahnTV

[22] https://www.kyivpost.com/post/25061

[23] https://www.rferl.org/a/russia-memorial-shutdown-confirmed/31728086.html

[24] https://www.thestar.com.my/lifestyle/culture/2024/01/15/russian-dissident-poet-rubinstein-dead-at-76

lesný požiar

Začal sa súd v prípade požiaru v Českom Švajčiarsku, obžalovaný vinu odmieta

16.05.2024 18:29

Išlo o najrozsiahlejší lesný požiar v histórii Česka.

Robert Fico, streľba, Handlová

Iný názor na zásah Ficovej ochranky. Český expolicajt kritizuje televíznych odborníkov

16.05.2024 18:00

Podľa bývalého policajta a ochrankára je vidieť, že príslušníci Ficovej ochranky vedia, čo majú robiť.

Mimoriadne zasadnutie vlády, Matúš Šutaj Eštok

Na atentát na Fica uvalili embargo: Polícia rieši únik videa aj vyhrážky smrťou, Šutaj Eštok: Nie som prilepený k svojej stoličke

16.05.2024 17:30

Minister vnútra na otázku, či neplánuje odstúpiť uviedol, že nie je prilepený na stoličke.

vereby

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1198x
Priemerná čítanosť článkov: 1198x

Autor blogu

Kategórie

Archív